houten vloer

Zo blaas je je houten vloer nieuw leven in

Heb je onlangs een huis gekocht en ligt er een oude houten vloer in? Of loop je al jaren over dezelfde houten vloer en vind je het tijd voor iets nieuws? Voordat je besluit de vloer uit de woning te slopen, is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden die hebt met deze oude houten vloer. Houten vloeren zijn namelijk erg sterk en kunnen met een beetje liefde en aandacht er weer als nieuw uit gaan zien! Ontdek met de tips in dit artikel of dit ook voor jouw houten vloer geldt.

Je houten vloer schuren

Zodra je besluit je oude houten vloer nog een kans te geven is de eerste stap in het proces de vloer schuren. Op die manier haal je de natuurlijke kleur naar boven en ontdoe je de planken van alle afwerkingen. Wat overblijft is een mooie natuurlijk plank die klaar is om opnieuw te worden behandeld.

Een nieuwe afwerking kiezen

Om je houten vloer voor de komende jaren goed te beschermen is het noodzakelijk om het hout te behandelen met olie, was of lak. Op die manier geef je de vloer een beschermlaag tegen vuil, vocht en intensief gebruik. Deze stap in het proces is erg belangrijk voor hoe je vloer er uiteindelijk uit gaat zien. Met de afwerking bepaal je namelijk de kleur en de uitstraling van je houten vloer. Neem bijvoorbeeld een white wash afwerking. Dit is een populaire afwerking voor hout waarmee er een lichte waas over de originele kleur komt. Hoe meer lagen white wash je aanbrengt, hoe lichter je vloer zal worden.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de vloer z’n natuurlijke vloer te laten behouden. Door het hout te behandelen met was of speciale lak zorg je ervoor dat de natuurlijke kleur van het hout behouden blijft maar de vloer wel beschermd is. Afhankelijk van je smaak kun je dus een afwerking kiezen die je vloer opnieuw beschermt tegen jarenlang gebruik. Houd er wel rekening mee dat een houten vloer zo nu en dan opnieuw in de lak, was of olie gezet moet worden voor langdurig resultaat.

Je interieur matchen met je houten vloer

Nu je houten vloer af is wil je uiteraard je meubels weer in de ruimte plaatsen. Hergebruik je je huidige meubels of zoek je enkele nieuwe items? Sommige vloeren passen nu eenmaal beter bij bepaalde interieurkleuren. Zo kan een donkere vloer met donkere, lederen meubels een zware en bedrukte sfeer aan een ruimte geven. Terwijl een donkere vloer met lichte meubels en wanden juist een erg mooi effect geeft. Op die manier kun je eindeloos combineren met meubels en jouw nieuwe vloer, zodat je een interieur krijgt om trots op te zijn.

Een nieuwe oude houten vloer

Hou je van die doorleefde stijl van een oude houten vloer maar ligt er in jouw woning helaas geen mooi exemplaar? Dan zijn er gelukkig toch manieren om wel de interieurstijl te bereiken die jij voor ogen hebt. Je kunt namelijk tweedehands houten vloeren kopen bij een vloerspecialist als Bebo Parket. Hier vind je vloerpartijen die jarenlang zijn gebruikt in kroegen, kerken, gymzalen en meer en nu toe zijn aan een nieuwe leven bij jou in huis!

Fluxury Team