kraan

Wat te doen bij een lekkende kraan?

Een lekkende kraan kan om verschillende redenen bijzonder vervelend zijn. Wanneer de kraan aan de bovenzijde lekt, kan het geluid van druppels mensen in huis gaan irriteren. Dit is vaak al het geval als de kraan nog niet volledig gesloten is! Daarbij kan een lekkende kraan voor een nare waterschade aan keukenkastjes of het aanrechtblad zorgen. Denk bijvoorbeeld aan vocht, wat in de houten kastjes trekt en hier voor houtrot zorgt. Het herstel van houtrot is vaak niet eenvoudig. Het komt zelfs voor, dat een keukenkastje volledig vervangen moet worden als gevolg van een lekkende kraan. Wat kun je het beste doen, wanneer je een lekkende kraan in huis opmerkt?


Lekkende kraan zelf proberen te verhelpen

In sommige gevallen kun je de lekkende kraan zelf proberen te verhelpen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen, dat er een rubberen ringetje geknapt is. Dit betekent dat onderdelen van de kraan niet goed op elkaar aansluiten, waardoor er speling is ontstaan. Om een verdere lekkage tegen te gaan, is het raadzaam om eerst het water af te sluiten. Vervolgens kun je de kraan openschroeven, om de losse onderdelen hiervan te controleren op schade en slijtage. De rubberen ringetjes zijn vaak online te bestellen en eenvoudig in de kraan te plaatsen.

Hulp van een ervaren loodgieter inschakelen

Wanneer de oorzaak van de lekkende kraan niet bij een geknapt rubberen ringetje blijkt te liggen, kun je een ervaren loodgieter inschakelen voor hulp. De loodgieter kan de kraan voor je nakijken, om zo achter de exacte bron van een lekkage te komen. Mocht de oorzaak niet bij de kraan zelf liggen, dan kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden om afvoer- en waterleidingen na te kijken.

Tip: schakel een spoedloodgieter in, op het moment dat de lekkage bij de kraan zeer serieuze vormen aanneemt. Je wilt een ernstige waterschade voorkomen!

Fluxury Team