boeket

4 don'ts voor het schrijven van een condoleancekaart

Vroeg of laat ontkomen we er allemaal niet aan: de dood. Ondanks deze vanzelfsprekendheid, hebben veel mensen toch moeite met het uitspreken van de juiste woorden aan een nabestaande. Woorden die nog zo goed bedoeld zijn kunnen lomp overkomen, waardoor er consternatie kan ontstaan tussen overgebleven gezinsleden en jou als vriend van de familie.

Om het jezelf gemakkelijker te maken, kun je naast een rouwboeket bestellen een condoleancekaart eraan toevoegen. Zo geef je jezelf meer ruimte om de meest passende woorden op een kaart te krabbelen. In dit blog behandelen we een aantal teksten die je in elk geval achterwege mag laten, zodat dat in elk geval niet misgaat.

Wees niet opdringerig

Hoe graag je iemand ook wilt helpen, pas op dat je niet opdringerig overkomt. Teksten als “ik kom morgen bij je langs” of “bel me iedere avond om het erover te hebben” stralen nog zoveel liefde uit, maar er bestaat een kans dat de ander daar totaal niet op zit te wachten. Geef de ander dus tijd en ruimte om zijn of haar verlies te verwerken.

Eroverheen praten/schrijven

Sommige mensen zijn geneigd om het beestje niet bij de naam te noemen op een condoleancekaart en uit te wijden over zaken die niets met het overlijden te maken hebben. Op een condoleancekaart moet je dat absoluut niet doen. Beperk je liever tot een paar zinnen waar het echt om draait: sterkte wensen.

Geluk uitspreken

Vrijwel alle zinnen die beginnen met ‘gelukkig’ kunnen direct de prullenmand in. Want als iemand van wie je houdt net is heengegaan heb je geen geluk, maar dikke vette pech. “Gelukkig heeft ze wel een mooie leeftijd bereikt” lijkt op voorhand misschien een goede zin, maar is dat niet. Troost bieden is het enige waar de ander wat aan heeft.

Vermijd de adviseursrol

Tenzij je een overlijdensexpert bent, is een adviseursrol voor jou niet de beste rol. Door in de huid te kruipen van een deskundige, kun je namelijk verkeerd overkomen bij nabestaanden. Zij weten waarschijnlijk zelf heel goed wat werkt en hebben daar geen hulp bij nodig van een vriend als jij. Kies liever voor verzachtende woorden of bied je hulp aan. Zij kunnen dan zelf bepalen of dat hetgeen is waar zij behoefte aan hebben.

Fluxury Team